Familie opstellingen

Loop je steeds tegen dezelfde problemen aan? Op je werk, in je gezin of in je relatie? Heb je het gevoel dat je vast zit en ben je op zoek naar een krachtige manier om belastende patronen definitief te doorbreken? Dan kan een familieopstelling inzicht geven. 

Een familieopstelling geeft je de mogelijkheid om je eigen vraagstuk in kaart te brengen. Als kind van je ouders maak je deel uit van een familiesysteem en neem je automatisch zaken mee in je leven. Je neemt het dus letterlijk mee uit huis. Een opstelling kan verhelderende en bevrijdende inzichten geven over deze zaken zoals terugkerende blokkades, (on)bewuste patronen, relaties, werkproblemen enzovoort.

 

Met een familieopstelling krijg je inzicht in jouw vraagstuk en word je je bewust van het grotere geheel waardoor er beweging kan komen in jouw verlangen. Een familieopstelling maakt de onbewuste dynamieken zichtbaar. Met dit inzicht ben je in staat om stappen te zetten om je eigen plek in te gaan nemen en jouw levensenergie vrij te laten stromen. 

 

Familieopstellingen zijn bijzonder omdat er gewerkt wordt met ‘het wetende veld’. Het wetende veld is een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, waarin zichtbaar wordt wat er in jouw familie speelt. Zo worden ook niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen zichtbaar. 

 

Het wetende veld wordt gevormd door het opstellen van mensen (representanten). Om deel te nemen aan een opstelling heb je, zowel als vraagsteller als representant, geen opleiding of kennis nodig, je openstellen is het belangrijkste. Een representant kan voor elke opstelling worden gevraagd, je hebt altijd de keuze om nee te zeggen, bijvoorbeeld als de vraag je teveel raakt. Het is van belang dat je neutraal kunt blijven.

 

Opstellingen werken door op zowel de vraagsteller en het betreffende familiesysteem, als op de  representanten. Als representant ervaar je de verschillende posities en bewegingen, met de bijbehorende gevoelens. Dit helpt je ook persoonlijk verder. Als representant krijg je ook meer inzicht in je eigen thema’s of een antwoord op iets wat je zelf bezighoudt. Kortom, voor de representant ook een waardevolle ervaring!

 
In mijn praktijk werk ik met familieopstellingen met representanten en 1-op-1 opstellingen, altijd in de vorm van een traject. Naast Familieopstellingen werk ik met andere vormen van systemisch werk. 
 

Een familieopstelling is geen vervanging voor een arts, medicatie of andere (psychische) zorg. Raadpleeg bij psychische klachten altijd een arts / therapeut.

Wat anderen zeggen