Ruimte innemen

Neem je ruimte in. Toen iemand dit jaren geleden tegen me zei, had ik geen idee. Je ruimte innemen? Dat deed ik toch. Ik liet mezelf zien en horen, dacht ik….. En toch, ergens bleef de stem me bij. Me echt uitspreken over wat ik voelde of dacht, deed ik niet. Ik liet liever eerst de ander iets zeggen, dan kon ik aansluiten, dat maakte het makkelijker. En toch klopte het niet. Want ik dacht of voelde niet hetzelfde, maar ik hield me stil. Uit angst om aangesproken te worden, want klopte het wel wat ik voelde en zei? En als ik het al wel deed dan was het met onzekere vragende stem, alsof ik een soort van toestemming vroeg.

Zo was het ook met ruimte innemen, ik maakte liever plek voor de ander. Daar maakte ik de ander blij mee en hoefde ik mezelf niet ‘echt’ te laten zien. Ik was gewend om eerst af te stemmen op de ander, als ik maar niet tot last ben, dan is het goed. 

 

AFSTEMMING VAN JONGS AF AAN

Geen ruimte innemen is iets wat je van jongs af aan meekrijgt. Soms al in de baarmoeder. Als je moeder niet geheel beschikbaar is, emotioneel of fysiek, is er geen ruimte voor een kind om zich volledig te ontwikkelen. De moeder doet dit overigens niet bewust, dit komt vanuit hetgeen zij heeft meegekregen vanuit haar systeem.

Een kind voelt echter aan dat er geen ruimte is. Een baby denkt namelijk niet, het denken begint zich pas te ontwikkelen vanaf het tweede levensjaar. Baby’s voelen alleen. Deze kinderen zijn van jongs af aan gewend om eerst af te stemmen op de ander. De wens van de ander ervaren ze als hun eigen gevoelens en gedachten, ze voelen de behoefte van de ander direct aan en vullen dit in. Ruimte innemen is voor deze kinderen, niet een gegeven en weinig ontwikkeld. 

 

BEWUSTWORDING

En toch kwam er op enig moment het verlangen om meer ruimte in te gaan nemen. Omdat het niet goed meer voelde, mijn lijf steeds meer spanning opbouwde en er steeds meer weerstand en teleurstelling kwam in de dingen die ik deed. Daar waar ik eerst stil en teruggetrokken was, wilde ik meer mijn eigen stem laten horen en mijn bijdrage leveren. Ik kan me er nu soms over verbazen over wat door mij gezegd of zelfs gezongen wil worden.

 

Alles waar het om vroeg en vraagt, is verantwoordelijkheid nemen om voor mezelf te gaan staan. Het niet meer eerste afstemmen op de ander, is een proces van bewustwording. Als ik me er niet bewust van ben, schiet ik in oud gedrag. Het gaat niet vanzelf, het is een bewuste keuze, die van mij vraagt om telkens stil te staan bij mijn eigen behoeftes en verlangens. En zo kan ik steeds meer ervaren dat de ruimte er al is, ik hoef het alleen maar te ontdekken en me open te stellen voor dat wat zich aandient. 

 

EIGEN WIJSHEID

Een bijkomend voordeel van het verlangen om ruimte in te nemen, is dat het mijn eigen wijsheid steeds meer naar voren brengt. De wijsheid is er al, ik hoef het alleen maar te ontdekken. We hebben zoveel wijsheid in ons, alleen was ik niet bekend met het afstemmen op mijn eigen wijsheid. Om te komen bij mijn eigen wijsheid heb ik ook grenzen te stellen, zodat ik mijn wijsheid niet laat vertroebelen door de ander. En de enige die mijn grens aanvoelt en weet, ben ik zelf. Met het ontdekken, onderzoeken en leven van mijn verlangen, neem ik telkens meer ruimte in voor mezelf. Soms in het gewoon zijn, soms in het uiten en delen met anderen. Het is allemaal goed, voor alles is een juiste tijd. 

 

JOUW VERLANGENS ONTDEKKEN

Voor mij was één van mijn eigen verlangens om ruimte in te nemen. Misschien heb je eenzelfde verlangen of heb je andere verlangens? Hieronder volgt een oefening die je kunt doen om je verlangens te ontdekken:

 

Neem eens een rustig moment, wordt even stil, zorg dat je niet gestoord wordt. 

Stem af op jouw verlangens en schrijf ze op. 

Leg ze weg en kijk er later nog eens naar. 

Welke verlangens, die je hebt opgeschreven, zijn echt van jou?

Zonder rekening te houden met je partner, vrienden, kinderen, familie, werk.

Wat is écht JOUW verlangen?

Hoe was het voor je om dit te ontdekken? 

 

Zet kleine stapjes in de richting van je eigen verlangens, zodat je jouw verlangens waar kunt maken. In mijn praktijk help ik mensen om stappen te zetten richting hun verlangens. Door samen te onderzoeken in hetgeen onbewust tegen houdt en meespeelt in het leven van verlangens. Soms groot, soms klein. Het maakt niet uit, onbewust kan iets wat heel klein lijkt, een grote impact hebben. 

 

Ik wens je de ruimte om jouw verlangens te onderzoeken. Kom je er zelf niet aan uit of wil je met jouw verlangens aan de slag? Bel of mail me, ik help je graag.

Misschien vind je dit ook leuk?