De periode om de balans op te maken

Elke maand deel ik een blog over de maandenergie waar je mee kunt werken. Je kunt je verbinden met de energie die groter is dan jou, zodat je juist met de energie meewerkt die er van nature al is. Ineens schoot het me te binnen dat ik deze ook als blog zou kunnen delen. De informatie die je hier vindt, is uitgebreider en bevat een aantal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden om helderheid te krijgen.

De maand energie van oktober

De energie van de maand oktober is dubbel, enerzijds voel je opwinding voor een verandering die eraan zit te komen, anderzijds voel je frustratie omdat je de vorm nog niet helder hebt. Door je enthousiasme kan je nu snel iets de wereld in willen brengen, wat uiteindelijk toch nog te snel blijkt te zijn. Door afstand te nemen en in stilte te gaan, kan je je intuïtie laten spreken. 

Daarmee krijg je helderheid of je handelt vanuit overleving of handelt vanuit bezieling.

Wat is het verschil tussen overleven en bezieling?

Het verschil is vrij eenvoudig te herkennen. Overleving spreekt vanuit angst, tekort en je zorgen maken. Bezieling spreekt vanuit licht, overvloed en zachtheid. 

Neem dus regelmatig de tijd voor hetgeen je ondersteunt en voedt, plan dit ook in je agenda. Ga lummelen, bewegen en spelen! Rust kun je bijvoorbeeld vinden in de natuur, op je meditatiekussen, tijdens het muziek maken of luisteren en door yogalessen te volgen. Eigenlijk alles wat je uit je hoofd haalt. Laat je niet afleiden door zaken of mensen die je onrustig maken. Dat kan ook social media en tv programma’s zijn. Als je in contact met anderen je jezelf aan het verdedigen bent, in verwarring raakt of er weinig energie van krijgt, is het niet voedend. Zorg ervoor dat je er juist energie uithaalt.

Hoe ga je om met onzekerheden?

Je kan het idee hebben dat je te veel aan regels vast zit en de routinematige klussen vragen om je energie. Details vragen je aandacht, waardoor je het idee hebt niet aan het ‘grote’ toe te komen. Hierin wordt je uithoudingsvermogen getest. Je innerlijke kracht is zich aan het uitbreiden, als je dat voor ogen houdt, is het makkelijker uit te houden. Doordat je de vorm nog niet kan zien, kan je uitgedaagd worden om harder te werken en meer te gaan doen. De vorm laat zich niet controleren, deze ontstaat en groeit als een autonoom proces. Dat komt niet in één keer. Vertrouw erop dat de vorm zich vanzelf laat zien, je kunt telkens een stukje meer ontdekken.

Wat heb je geleerd in de lente en in de zomer?

Misschien is structuur en discipline niet je sterkste punt. Zeker als je vanuit je intuïtie werkt, kan dit nog weleens een uitdaging zijn. Het is heerlijk om vrij te bewegen in de zomer. Werk je juist meer vanuit de structuur, dan kan het juist een uitdaging zijn om rust te nemen en de ’te’ strakke structuur eens los te laten. Nu het buiten weer donkerder wordt, is het ook de tijd om meer naar binnen te keren. Oktober helpt je hierbij. Het is namelijk de maand van herordenen van je groei in de lente en de zomer.

Wat leerde je over jezelf in de afgelopen maanden? Waar nam je leiderschap over je activiteiten en waar liet je het liggen?

Het doel van dit inzicht is om een stevige structuur weg te zetten en te kijken wat meer discipline nodig heeft. Als je jouw kwaliteiten inzet en doet wat jou vervulling geeft, is discipline en standvastigheid vanzelf aanwezig. Je kan er nu dus ook achter komen dat je activiteiten niet meer passend zijn of dat je voor sommige zaken beter aan kunt sluiten bij anderen. De inzichten kun je ook gebruiken om te kijken naar je fysieke en mentale gesteldheid, je emotionele stabiliteit en je zingeving. Hebben sommige activiteiten meer structuur nodig of ontwikkeling nodig?

Ten slotte

Je brengt deze maand als het ware wortels aan in je activiteiten. Je kunt je plannen voorzichtig bespreken met gelijkgestemden, als je plannen goed zijn, kun je volop steun verwachten. Werk rustig door op een ontspannen tempo, voeg toe wat nodig is aan de structuur en keer regelmatig naar binnen voor helderheid. Leef alsof je wacht op iets nieuws, waarvan je niet precies weet wat en wanneer het komen gaat.

 

Dit is de eerste blog over het werken en leven met de seizoenen. De tweede week van november verschijnt de  nieuwe maandenergie.

Misschien vind je dit ook leuk?